GRILLA JULBORD
Allt från Janssons till saffransbröd - på grillen!EN GODARE JUL MED KAMADO SUMO
Ta på tomteluvan, smyg ut till grillen och känn doften av den härliga röken. Många klassiker på julbordet blir helt fantastiska när de kommer från din Kamado Sumo. Den klassiska julskinkan, Janssons frestelse, rökt lax och krispigt saffransbröd. Eller varför inte snurra en saftig kalkon på rotisseriet medan du sippar på glöggen i värmen av din Sumo?
Den riktiga grillmästaren låter aldrig grillen svalna under vintern och vår ambassadör Jimmy Grilfve är inget undantag. Här bjuder han på inspiration inför jul och nyår när festligheterna står för dörren och Jimmy rör i grytorna ute i tomteköket för att duka upp ett fantastiskt julbord lagat på Kamado Sumo.
Klicka för att komma direkt till receptet!
JULSKINKA
EN LÄTTRÖKT KLASSIKER
Julskinkan är en riktigt klassiker. Har du inte provat det ännu, så skulle vi verkligen rekommendera det. Hur enkelt som helst och slutresultatet blir någonting extra – garanterat.
DU BEHÖVER
- En rimmad julskinka
- Potatismjöl
- En äggula
- 1 msk grov skånsk senap
- Ströbröd
GÖR SÅ HÄR
• Lägg skinkan i kallt vattenbad i 60 minuter för att dra ut lite av sältan från rimningen.
• Tänd upp din Kamado Sumo med indirekt grillning 110-120 grader.
• Släng in rökved, äpple, körsbär eller något annat du gillar.
• Rök julskinkan i nätet tills den når ca 70 grader innertemperatur, ca 3-4 timmar beroende på hur stor den är. Låt svalna innan griljering.
• Förbered griljering och vispa upp äggulan och blanda med senapen. Skär bort svålen och strö över potatismjölet så fäster griljeringen bra. Pensla på griljeringen och strö över ströbröd i ett tunt lager.
• Öka värme i grillen till ca 200 grader och griljera i ca 15 minuter till julskinkan fått fin färg.
SAFFRANSBRÖD
ETT FRUKTIGT JULBRÖD I GJUTJÄRNSGRYTA
Att baka ett gott julbröd med underbar saffranssmak och torkade frukter i grillen är den perfekta överraskningen för gästerna till julmiddagen när den läckert servers upp i gjutjärnsgrytan. Det blir såklart även en magisk smörgås tillsammans med din rökta julskinka. Bakning i en Sumo är lätt och smidigt och ett kul sätt att utforska Kamadons alla egenskaper.
DU BEHÖVER
- 25 g jäst
- 5 dl fingervarmt vatten
- 2 tsk salt
- 7 dl dinkelmjöl
- 8 dl vetemjöl
- 2 dl russin
- 1 dl torkad aprikos
- 0,5-1 g saffran
- 1 msk honung eller agavesirap
GÖR SÅ HÄR
• Smula ner jästen i en bunke och lös upp med fingervarmt vatten.
• Blanda först ihop saffran med salt och mjöl så det kan sprida sig jämnt i degen. Tillsätt sedan russin och aprikoser till mixen och häll över lite i taget i jästblandningen medan du rör om.
• Knåda sedan den kladdiga degen i några minuter och tillsätt mer mjöl om det behövs tills den har en bra konsistens och inte är för kladdig. Lägg sedan in den i en handduk och låt jäsa i ca 40 min.
• När degen har rest sig bra så lägger du över den i en gjutjärnsgryta som har ett rikligt lager med mjöl i botten så att degen inte bränner fast.
• Grillen ska ligga på 250 grader och du sätter först in hela grytan med lock och gräddar brödet i ca 25 min. Ta sedan av locket och låt temperaturen sjunka till 200 grader medan du gräddar det i åtminstone 20 min till.
KALKON PÅ ROTISSERIE
NYA HUVUDNUMRET PÅ JULBORDET
Kalkon kan var ett nytt tillskott på många julbord. Men våga testa er fram. Det är ett mäktigt tillskott på julbordet och skapar en härlig festkänsla. Grillat på rotisseriet så blir resultatet alltid otroligt saftigt och gott.
DU BEHÖVER
- En kalkon 3-4 kg
- Smält smör för injicering
- 1 delad citron
- Färska kryddor, rosmarin, timjan och oregano
- Kryddmix / rub
GÖR SÅ HÄR
• Förbered kalkonen genom att injicera smält smör innanför skinnet.
• Lägg i kryddor och citronen inne i kalkonen.
• Pensla smöret på kalkonen och häll över ett tunt jämt lager kryddmix.
• Trä på kalkonen på rotisserispettet, knyt upp vingarna och knyt samman låren.
• Grilla i rotisseriet i ca 190 grader på indirekt värme till innertemperatur ca 72 grader i bröstet, ca 2 – 2,5 timma.
JIMMY'S KÖTTBULLAR
ETT MÅSTE PÅ JULBORDET
Köttbullar är en av huvudrätterna på det svenska julbordet. I Sverige hittar vi de första nedskrivna recepten i Cajsa Wargs kokbok från mitten av 1700-talet. Köttbullar är en konstform i sig och kan göras i olika variationer, med olika innehåll och kryddning. Vi har våra egna favoriter här med en liten extra tvist och mycket smak.
DU BEHÖVER
- 500 g blandfärs (nöt och fläsk)
- ½ dl ströbröd
- 1 dl grädde
- ½ dl mjölk
- ½ dl vatten
- 1 msk potatismjöl
- 3 msk grov skånsk senap
- 1 tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
- ½ tsk oregano
- ½ tsk vitlökspulver
- 2 tsk lökpulver
GÖR SÅ HÄR
• Blanda ströbröd, grädde och mjölk. Låt stå och svälla 10 minuter.
• Blanda övriga ingredienser till en smet. Rulla köttbullar och låt vila 30 min i kylen.
• Stek på gjutjärnsplattan på grillen – indirekt värme ca 200 grader.
JANSSONS FRESTELSE
SÄTT GULDKANT PÅ JANSSON
Janssons frestelse är en svensk klassiker på julbordet. En klassisk Janssons frestelse är en gratäng som görs på potatis, ansjovis, lök och grädde. Den bygger på de klassiska ansjovislådorna från 1800-talet, men i början av 1900-talet hittar vi de första referenserna till Jansons frestelse och det är samma som vi ser idag också 100 år senare. När vi kör den på grillen har vi lagt till brynt smör som en extra smakförstärkare som ger det lilla extra till vår Janssons på julbordet.
DU BEHÖVER
- 500 gram mjölig potatis
- ½ gul lök
- ½ burk ansjovis
- 3 dl vispgrädde
- 150 gram brynt smör
- Salt & peppar
GÖR SÅ HÄR
• Bryn smöret till de fått en gyllene färg och luktar kola.
• Skär potatisen i fina stavar; Hacka löken fint; Smöra en form och lägg potatis i botten; Lägg över löken och placera ut ansjovis runt om i formen. Häll även ut spaden från burken i formen så får du en härlig smak. Salta och peppra, tänk på att ansjovisen är salt så ta inte för mycket salt. Lägg på resten av potatisen. Häll över vispgrädde så att de precis täcker potatisen; Avsluta med att toppa med det brynta smöret.
• Ställ in i grillen på 200 grader indirekt värme i ca 45 minuter tills potatisen känns mjuk och den här en härligt krispig yta.
RÖKT LAX
PERFEKT ATT RÖKA SAMTIDGT SOM JULSKINKAN
Rökt lax med en härlig marinad är en av våra favoriter. Bland alla julskinkor, köttbullar och prinskorvar är det är uppskattad klassiker som har sin plats på julbordet. De rökta smakerna är härliga och ger en extra nyans i smakupplevelsen.
DU BEHÖVER
- En hel laxsida
- 1 dl ljus soya
- 2 msk riven ingefära
GÖR SÅ HÄR
• Skär laxfilén till en jämn bit då tillagas den bäst.
• Marinera laxen i minst 20 minuter genom att stoppa den i en plastpåse i marinaden.
• Lägg laxen aluminiumfolie och rulla upp folien som kanter runt om laxfilén. Då blir laxen lätt att lyfta av och på grillen samtidigt som den får bra med röksmak.
• Tänd grillen för indirekt grillning med en temp på 110-120 grader och lägg i rökchunks. Rök laxen till en innertemp på 55 grader. Låt den gärna vila i kylen ett dygn innan servering då röksmaken har fått en mildare ton då och den blir alldeles ljuvlig!
Lycka till och ha en riktigt God Jul!
NYHETSBREV