TEMPERATURGUIDE

DET HAR ALDRIG VARIT LÄTTARE ATT LAGA MOT SOM ETT PROFFS

 

Rätt innertemperatur är A och O för ett bra resultat på kött, fisk och kyckling. För kyckling och fläsk är det viktigt att veta när köttet är ordentligt genomstekt. Här hittar du en lista på innertemperaturer för olika köttdetaljer, grilltips och råd för godare och mörare kött.

Olika detaljer tar olika lång tid, och ofta varierar även storleken på köttbiten. Därför är innertemperaturen ett bra mått på när köttet är klart. Stick in en digital termometer i mitten av den tjockaste delen. Om köttet har ben sticker du in termometern i mitten av den tjockaste delen, intill benet. Nedan finns detaljerade listor på innertemperaturer för olika köttdetaljer och allmänna temperaturer för blodigt, medium och välstekt kött.

Nötkött

 

 

 

  • Blue Rare 46-49˚C

  • Rare 52-55˚C

  • Medium Rare 55-60˚C

  • Medium 60-65˚C

  • Medium Well 65-69˚C

  • Well Done 71˚C+

 

FLÄSKKÖTT

 

 

 

 

  • Medium 71˚C

  • Well Done 77˚C

Hönskött

 

 

 

 

  • Helgrillad kyckling och kalkon 80˚C

  • Bröst 85˚C

  • Kycklingben, lår och vingar 82˚C

  • Kycklingfile 72˚C

FISK

  • Medium 70˚C