Kom igång med rökning med din Kamado SUMO!

 En allt tydligare trend inom grillning och framförallt keramiska grillar är att röka på grillen. För amerikaner är rökning en självklarhet och ett måste på grillfesten, och nu börjar fler och fler upptäcka rökning på grillen. Röken tillför både smak och mörhet och gör dina köttstycken till riktiga mästerverk. Vid grillen handlar rökning om smaken, resultatet och upplevelsen, en helt ny värld som öppnar sig. Möjligheterna att experimentera med en kamado är många då den verkligen passar för rökning och “low and slow”. På grund av dess isolerande keramikkonstruktion är det inga problem att grilla och röka i 8-10 timmar utan att fylla på kol. Använder du ett mer premium kol kan du till och med röka i upp till 20 timmar. För att börja röka tänder du helt enkelt upp din Kamado SUMO, när kolen fått glöd så lägger du på rökflisen eller wood chunksen. Genom att ställa in luftventilerna på kamadon håller du temperaturen jämnt kring 120 grader. Köttet absorberar bara röken i början när köttet är kallt, c:a 1,5 timme in i en grillning. Efter det tar köttet inte upp mer röksmak, så det är bara i början av en low and slow barbecue som man använder trä. Formen på kamadon gör att man får hög luftfuktighet inuti vilket ger ett mörare och bättre slutresultat. Sedan är det bara att luta sig tillbaks och njuta. Läckert och superenkelt!

Så här gör du:

1. Lägg önskad mängd rökflis i en skål med vatten och låt dra en halvtimme. Vattnet fuktar flisen och gör att röken uppstår snabbare.

Om du önskar röka ditt kött en längre tid så passar wood chunks, träbitar, bra. 

2. Tänd upp din Kamado SUMO och när kolen fått glöd lägger du på rökflisen eller träbitarna

3. Lägg på din köttbit på grillgallret och stäng locket.

4. Luta dig tillbaks och invänta en fantastisk måltid!

Träslag

Det finns många olika träslag och alla passar inte att röka med. Frukt och nötträ passar bäst till mat, men undvik träsorter som innehåller kåda som ex. tall eller cederträ.

Nedan föjer en liten guide till vilken typ av mat som olika rökflis passar till:

Hickory: Mycket kraftig röksmak. Passar till fläskkött, kyckling, nötkött, vilt och ost.

Körsbär: Mild röksmak. Passar till nöt, fläsk, fågel, fisk.

Äpple: Starkast röksmak bland fruktträden. Passar till nöt, fläsk, skinka, fågel, vilt.

Pecan: Medelstark röksmak. Passar till fläsk, kyckling, lamm, fisk och ost.

Ek: Mild röksmak. Passar till nöt, fläsk, fågel, fisk, vilt.