KAMADO SUMO GRILLAR

Matlagning kommer aldrig bli sig likt igen

DET KOMPLETTA UTEKÖKET

Kamado Sumos grillar kombinerar tusenårig tradition med design och innovation. En multifunktionell Kamado-grill med vilken du kan grilla, röka, baka och laga all typ av mat. Möjligheterna är obegränsade!

KAMADO SUMO MAXI

Vår största modell, perfekt för den riktiga grillmästaren. Utformad för att klara allt från den sedvanliga fredagsgrillningen till större fest med grupper på 10 personer eller fler. Denna grill rekommenderas för den som inte nöjer sig med något annat än det bästa.

SPECIFIKATION SUMO MAXI 25″:

 • Sidobord och handtag i mörk värmebehandlad komprimerad bambu för bästa hållbarhet
 • Vikt: 108 kg
 • Höjd: 123 cm
 • Bredd: 137 cm med sidobord, 64 cm utan sidobord
 • Grillyta: 56 cm 

KAMADO SUMO MIDI

Vår mest populära modell, utformad att klara av grillkvällar för upp till 10 personer. Ett utmärkt val för grillentusiasten som vill ha en kvalitetsgrill på verandan, uteplatsen eller sommarstugan.

SPECIFIKATION SUMO MIDI 21″

 • Sidobord och handtag i mörk värmebehandlad komprimerad bambu för bästa hållbarhet
 • Vikt: 86 kg
 • Höjd: 121 cm
 • Bredd: 130 cm med sidobord, 55 cm utan sidobord
 • Grillyta: 47 cm
Kamado SUMO 15 JR

KAMADO SUMO JR

JR är det senaste tillskottet i Kamado SUMO familjen. En liten kamado, men ändå med alla de egenskaper som de större modellerna har. 

SPECIFIKATION SUMO JR 15″

 • Handtag i bambu
 • Vikt: 44 kg
 • Höjd: 72 cm
 • Bredd: 41 cm
 • Grillyta: 35 cm

KAMADO SUMO MINI

Vår mest kompakta modell som rekommenderas för dig med en ”outdoor lifestyle”. Perfekt för resan, utflykten eller för användning på terrassen.

SPECIFIKATION SUMO MINI 14″

 • Handtag i bambu
 • Vikt: 27 kg
 • Höjd: 61 cm
 • Bredd: 37 cm
 • Grillyta: 31 cm

SUMO HIBACHI

Haka på den senaste trenden och upptäck Sumo Hibachi, en grilltyp som japanerna haft som favorit i århundraden.

SPECIFIKATION SUMO HIBACHI

 • Justerbar ventilation på grillens framsida
 • Stor Hibachi grill med måtten 45 x 26 x 18 cm.
 • Praktiskt och snyggt stativ.

KVALITET FRÅN INSIDAN UT

Ta en titt på de kvalitetskomponenter som ingår i Kamado Sumo.

Komponenterna är kvalitetstestade och kommer erbjuda den riktiga grillmästaren glädje i flera år framöver.

VARFÖR EN KAMADO?

Typiskt för en kamadogrill är att de är tillverkade i ett keramiskt material, vilket ger grillen en optimal isolering och effektivitet. Förmågan att kunna hålla både mycket höga och mycket låga temperaturer gör dessa grillar perfekta att grilla och röka i.

Fördelarna med en keramisk grill är att man får ett saftigare kött. Den isolerande keramiken gör att man inte behöver ha ett högt luftflöde genom grillen. Keramikgrillar får råvarorna att behålla sin naturliga fuktighet vilket höjer smakupplevelsen. Den andra stora fördelen är att det går att hålla en låg (från ca 100 grader) och stabil temperatur länge eftersom den har en stor massa.

En grill från Kamado SUMO är i princip självrengörande. Högsta kvalité i keramikbränning och övriga detaljer gör att de passar extra bra till det skandinaviska klimatet. Tack vare den gedigna keramikkonstruktionen isoleras värmen vilket gör att man med en liten mängd kol kan grilla länge. Dessutom är det enklare att få ett bättre resultat på det man grillar tack vare kamadogrillarnas jämna värmefördelning.

Kamadogrillning har utövats i tusentals år. Förlagan kommer från Japan och ordet kamado har på japanska samma betydelse som ugn. Det var från början ett sätt att tillaga sin mat med hjälp av en stenbebyggelse och en eldstad.

Denna typ av grill kan användas till många olika sätt att tillaga maten. Rätt tillbehör gör det enkelt att grilla indirekt men även direkt för att få den goda grillsmaken. Om du vill göra pulled pork eller baka bröd (som kräver jämn värme) är kamadogrillen ett bra val eftersom temperaturen enkelt kan regleras via lufttillförseln. Det går att göra allt från saftiga köttbitar till smakrika brödlimpor.

En Kamado grill kan dessutom användas året runt, även i det kalla skandinaviska klimatet.

Kamado SUMO
Kamado SUMO

TUSENTALS ÅR AV TRADITION

Arkeologer har hittat lerkastruller och spisar använda för matlagning i alla delar av världen. En av de äldsta – mer än 3000 år gammal – lerkrukorna har påträffats i Kina. Vissa hade, precis som en Kamado, spjäll och dörrar för bättre värmereglering.

Lerspisar har använts på många olika sätt över hela världen, i Japan användes ”mushikamado” vid högtidsceremonier för att ånga ris. Som bränsle användes kol och torra kvistar eller halm och trä. Dessa runda lerkrukor är den moderna Kamado grillens föregångare.

En Kamado (竈) är traditionellt en japansk träkolseldad spis eller ugn. Det japanska Kanjitecknet för Kamado är 竈. Bokstavligt översatt betyder det ”plats för kitteln.” En flyttbar Kamado kallas i Japan för ”mushikamado” och upptäcktes av amerikanerna efter andra världskriget. Efter kriget tog dom med ”mushikamados” hem och numera används dom flitigt i USA som en Kamado- eller utomhusgrill. Mushikamadon är en rund lerkruka med ett löstagbart lock av välvd lera och används framförallt i södra Japan.

TEKNOLOGI

Moderna Kamado grillar görs numera av en mängd olika material som värmebeständig keramik och andra eldfasta material, traditionell terrakotta, och en blandning av Portlandcement och krossad lavasten. Kamadons ytbehandling kan också variera från högblank keramisk glasyr, färg, eller keramiska plattor. Modern keramik och brandsäkra material skyddar grillen från sprickbildning som tidigare kunde vara vanligt. Förutom det yttre skalet i keramik finns det också en keramisk eller rostfri behållare för träkol inuti enheten. Det finns en öppning i den undre delen av kamadon för tilluft, och en reglerbar frånluftsventil i toppen av locket. Temperaturen regleras genom att justera dessa två ventiler. Som tillagningsytor för maten används ett eller flera galler upphängda över elden.

Kamado SUMO
Kamado SUMO

UPPVÄRMNING

Vanligtvis värms en Kamado grill av kol (även om det gjorts försök med gaseldade eller elektriska Kamado-liknande modeller). Ett av syftena med att använda en keramisk konstruktion är att det inte ska finnas några ämnen som förorenar smaken (metallsmak) i den tillagade maten, enligt samma resonemang är träkol det självklara valet för modern Kamado matlagning. Träkol lämnar inte mycket aska, till skillnad från kolbriketter så innehåller de inte några tillsatser som kan förändra eller snedvrida smaken på maten. Träkol framställs på ett miljömässigt hållbart sätt genom användning av rotskott. Viktigast av allt är att mat som tillagats över kol ger en naturlig god arom och smak.

ANVÄNDNING

En kamado är väldigt mångsidig. De kan användas till grillning och rökning, för pizzabakning, och för att grädda bröd, med mera. Det är på grund av de värmebevarande egenskaperna hos det keramiska skalet, med temperaturer som når upp till 400 ° C. Med en Kamado grill kan man exakt justera luftflödet och temperaturen, mycket likt en vedeldad ugn, och man kan baka och steka mat på samma sätt som i en vanlig ugn.

Typiskt för en kamadogrill är att de är tillverkade i ett keramiskt material, vilket ger grillen en optimal isolering och effektivitet. Förmågan att kunna hålla både mycket höga och mycket låga temperaturer gör dessa grillar perfekta att grilla och röka i. Köttet blir supermört och väldigt saftigt på grund av att vätskan stannar kvar i köttet när det värms sakta. Eftersom grillen även går att få upp i väldigt höga temperaturer så går det även att baka bröd eller pizza i den.

Denna typ av grill kan användas till mycket då den har tillbehör som gör det enkelt att grilla indirekt men även direkt för att få den goda grillsmaken. Om du vill göra pulled pork eller baka bröd (som kräver jämn värme) är kamadogrillen ett bra val eftersom temperaturen enkelt kan regleras via lufttillförseln. Det går att göra allt från saftiga köttbitar till smakrika brödlimpor. En Kamado grill kan dessutom användas året runt, även i Sverige.

Kamado SUMO