Typiskt för en kamadogrill är att de är tillverkade i ett keramiskt material, vilket ger grillen en optimal isolering och effektivitet. Förmågan att kunna hålla både mycket höga och mycket låga temperaturer gör dessa grillar perfekta att grilla och röka i.

Fördelarna med en keramisk grill är att man får ett saftigare kött. Den isolerande keramiken gör att man inte behöver ha ett högt luftflöde genom grillen. Keramikgrillar får råvarorna att behålla sin naturliga fuktighet vilket höjer smakupplevelsen. Den andra stora fördelen är att det går att hålla en låg (från ca 100 grader) och stabil temperatur länge eftersom den har en stor massa. En grill från Kamado SUMO är i princip självrengörande. Högsta kvalité i keramikbränning och övriga detaljer gör att de passar extra bra till det skandinaviska klimatet. Tack vare den gedigna keramikkonstruktionen isoleras värmen vilket gör att man med en liten mängd kol kan grilla länge. Dessutom är det enklare att få ett bättre resultat på det man grillar tack vare kamadogrillarnas jämna värmefördelning.

Denna typ av grill kan användas till många olika sätt att tillaga maten. Rätt tillbehör gör det enkelt att grilla indirekt men även direkt för att få den goda grillsmaken. Om du vill göra pulled pork eller baka bröd (som kräver jämn värme) är kamadogrillen ett bra val eftersom temperaturen enkelt kan regleras via lufttillförseln. Det går att göra allt från saftiga köttbitar till smakrika brödlimpor. En Kamado grill kan dessutom användas året runt, även i det kalla skandinaviska klimatet.

Moderna Kamado grillar görs numera av en mängd olika material som värmebeständig keramik och andra eldfasta material, traditionell terrakotta, och en blandning av Portlandcement och krossad lavasten. Kamadons ytbehandling kan också variera från högblank keramisk glasyr, färg, eller keramiska plattor. Modern keramik och brandsäkra material skyddar grillen från sprickbildning som tidigare kunde vara vanligt. Förutom det yttre skalet i keramik finns det också en keramisk eller rostfri behållare för träkol inuti enheten. Det finns en öppning i den undre delen av kamadon för tilluft, och en reglerbar frånluftsventil i toppen av locket. Temperaturen regleras genom att justera dessa två ventiler. Som tillagningsytor för maten används ett eller flera galler upphängda över elden.

2019 introducerar Kamado SUMO en ny modell – Kamado SUMO JR! Vår nya JR kompletterar resten av familjemedlemmarna perfekt. Med ett grillgaller på 34cm och en stor firebox till kolet är den storleksmässigt en bit större än SUMO Mini. Som tillbehör finns bl.a. pizzasten och värmedeflektor för att köra low and slow barbecue. En perfekt liten kolgrill som är kapabel att fungera som rök för tillaga en riktig texas barbecue, eller som en pizzaugn som klarar riktigt hög värme med ett helt annat resultat än i en klotgrill.

Givetvis finns våra storsäljare Kamado SUMO Mini, SUMO Midi och SUMO Maxi kvar i sortimentet:

Kamado SUMO Mini Vår mest kompakta modell, rekommenderas för dig med en “outdoor lifestyle”. Perfekt för resan, utflykten eller för användning på terrassen.

Kamado SUMO Midi Vår mest populära modell, utformad att klara av grillkvällar för upp till 10 personer. Ett utmärkt val för grillentusiasten som vill ha en kvalitetsgrill på verandan, uteplatsen eller sommarstugan.

KAMADO SUMO MAXIVår största modell, perfekt för den riktiga grillmästaren. Utformad för att klara allt från den sedvanliga fredagsgrillningen till större fest med grupper på 10 personer eller fler. Denna grill rekommenderas för den som inte nöjer sig med något annat än det bästa.