Här svarar vi på de vanligaste frågorna om din Kamado SUMO.

Om du inte hittar svaret på din fråga här, kontakta oss på info@kamadosumo.se.

Kan jag använda kolbriketter eller tändvätska i min Kamado SUMO?

Undvik detta! Briketter innehåller en mängd olika material, inklusive nitrater, kemikalier, antracit kol, kalksten, behandlat trä, stärkelse, sågspån och petroleum biprodukter.

Finns det någon som verkligen vill laga mat med dessa tillsatser?

Vi rekommenderar att du endast använder 100% naturlig grillkol för en ren, kontrollerbar energikälla. Naturlig träkol brinner effektivt och producerar mycket lite aska, så sanering sker lätt. ANVÄND ALDRIG tändvätska eller kol produkter som innehåller tändvätska, det behövs inte och det ger en kemisk smak på maten.

Jag använde tändvätska i min Kamado SUMO som nu luktar. Vad kan jag göra? Om du har använt tändvätska i kamadon, måste du tända upp din kamado till 250° C och genomföra flera uppvärmningar utan mat i ungefär en timme vardera för att bränna bort tändvätska och lukten av tändvätska.

Vad är en värmedeflektor och varför ska jag ha en?

En värmedeflektor används för indirekt matlagning på din Kamado SUMO, vilket skapar en barriär mellan maten och elden och förvandlar din kamado till en utomhusvarmluftsugn. Utformningen av värmedeflektorn tillåter värme att stråla inom kamadon och samtidigt förhindra den direkta värmen från elden att nå maten. En värmedeflektor kommer definitivt att ge en större mångsidighet till din utomhusmatlagning.

Kan jag placera min Kamado SUMO direkt på trä eller ett bord?

Placera inte kamadon direkt på en träyta eller i närheten av en brännbar yta. Botten på kamadon genererar betydande värme när den används, och kan orsaka brand om den placeras direkt på eller i nära anslutning till brännbart material. Alternativt kan ett betongblock användas som stöd för kamadon om den byggs in i ett bord. Stäng alltid båda ventilerna helt vid slutet av matlagningen.

Vilket avstånd behövs från brännbart material?

Botten av kamadon kan generera betydande värme när den används, och kan orsaka förbränning om de placeras direkt på eller i nära anslutning till brännbart material. Lämna inte en tänd kamado obevakad med locket öppet. Var uppmärksam på torra löv, trall och annat brännbart material som är i närheten av kamadon när den används, eftersom de kan utgöra en brandrisk om kol eller gnistor kommer i kontakt med det.

Hur kan jag få tag på reservdelar?

Maila info@kamadosumo.se och berätta vilken del du behöver, tillsammans med dina kontaktuppgifter och telefonnummer.

Hur ofta behöver jag göra rent min Kamado SUMO?

Askan bör avlägsnas regelbundet för att hålla ge eldstaden tillräckligt med ventilation. Kamado SUMO är lackad med en glasyr som lätt torkas rent utan kemiska rengöringsmedel. Inuti bränner restvärmen bort överblivet fett – precis som en självrengörande ugn. Annat än att ta bort aska, torka utsidan och borsta grillgallret, är inte nödvändigt som regelbunden rengöring. Som en del av det årliga underhållet och för optimal funktion rekommenderas att ta bort och borsta de inre delarna. ANVÄND INTE NÅGRA kemiska rengöringsmedel i kamadon.

Hur rengör jag värmedeflektorn och pizzastenen?

Värmedeflektorn och pizzastenen får en naturlig patina – de går lika bra att använda trots det. För regelbunden rengöring, när värmedeflektorn eller pizzastenen har svalnat helt, skrapa bort matrester med en skrapa och torka med en fuktig trasa. Med tiden mörknar värmedeflektorn och pizzastenen och kan bli fläckiga – detta är normalt och påverkar inte smaken. Lägg inte deflektorn eller pizzastenen i blöt och diska dom inte i diskmaskinen.