EN MÅNGTUSENÅRIG TRADITION

HISTORIK

Arkeologer har hittat lerkastruller och spisar använda för matlagning i alla delar av världen. En av de äldsta – mer än 3000 år gammal – lerkrukorna har påträffats i Kina. Vissa hade, precis som en Kamado, spjäll och dörrar för bättre värmereglering. Lerspisar har använts på många olika sätt över hela världen, i Japan användes ”mushikamado” vid högtidsceremonier för att ånga ris. Som bränsle användes kol och torra kvistar eller halm och trä. Dessa runda lerkrukor är den moderna Kamado grillens föregångare.
En Kamado (竈) är traditionellt en japansk träkolseldad spis eller ugn. Det japanska Kanjitecknet för Kamado är 竈. Bokstavligt översatt betyder det “plats för kitteln.” En flyttbar Kamado kallas i Japan för “mushikamado” och upptäcktes av amerikanerna efter andra världskriget. Efter kriget tog dom med ”mushikamados” hem och numera används dom flitigt i USA som en Kamado- eller utomhusgrill. Mushikamadon är en rund lerkruka med ett löstagbart lock av välvd lera och används framförallt i södra Japan.

TEKNOLOGI

Moderna Kamado grillar görs numera av en mängd olika material som värmebeständig keramik och andra eldfasta material, traditionell terrakotta, och en blandning av Portlandcement och krossad lavasten. Kamadons ytbehandling kan också variera från högblank keramisk glasyr, färg, eller keramiska plattor. Modern keramik och brandsäkra material skyddar grillen från sprickbildning som tidigare kunde vara vanligt. Förutom det yttre skalet i keramik finns det också en keramisk eller rostfri behållare för träkol inuti enheten. Det finns en öppning i den undre delen av kamadon för tilluft, och en reglerbar frånluftsventil i toppen av locket. Temperaturen regleras genom att justera dessa två ventiler. Som tillagningsytor för maten används ett eller flera galler upphängda över elden.

UPPVÄRMNING

Vanligtvis värms en Kamado grill av kol (även om det gjorts försök med gaseldade eller elektriska Kamado-liknande modeller). Ett av syftena med att använda en keramisk konstruktion är att det inte ska finnas några ämnen som förorenar smaken (metallsmak) i den tillagade maten, enligt samma resonemang är träkol det självklara valet för modern Kamado matlagning. Träkol lämnar inte mycket aska, till skillnad från kolbriketter så innehåller de inte några tillsatser som kan förändra eller snedvrida smaken på maten. Träkol framställs på ett miljömässigt hållbart sätt genom användning av rotskott. Viktigast av allt är att mat som tillagats över kol ger en naturlig god arom och smak.

ANVÄNDNING

En kamado är väldigt mångsidig. De kan användas till grillning och rökning, för pizzabakning, och för att grädda bröd, med mera. Det är på grund av de värmebevarande egenskaperna hos det keramiska skalet, med temperaturer som når upp till 400 ° C. Med en Kamado grill kan man exakt justera luftflödet och temperaturen, mycket likt en vedeldad ugn, och man kan baka och steka mat på samma sätt som i en vanlig ugn. Typiskt för en kamadogrill är att de är tillverkade i ett keramiskt material, vilket ger grillen en optimal isolering och effektivitet. Förmågan att kunna hålla både mycket höga och mycket låga temperaturer gör dessa grillar perfekta att grilla och röka i. Köttet blir supermört och väldigt saftigt på grund av att vätskan stannar kvar i köttet när det värms sakta. Eftersom grillen även går att få upp i väldigt höga temperaturer så går det även att baka bröd eller pizza i den. Denna typ av grill kan användas till mycket då den har tillbehör som gör det enkelt att grilla indirekt men även direkt för att få den goda grillsmaken. Om du vill göra pulled pork eller baka bröd (som kräver jämn värme) är kamadogrillen ett bra val eftersom temperaturen enkelt kan regleras via lufttillförseln. Det går att göra allt från saftiga köttbitar till smakrika brödlimpor. En Kamado grill kan dessutom användas året runt, även i Sverige.