EN MÅNGTUSENÅRIG TRADITION
HISTORIK


TEKNOLOGI

Moderna Kamado grillar görs numera av en mängd olika material som värmebeständig keramik och andra eldfasta material, traditionell terrakotta, och en blandning av Portlandcement och krossad lavasten. Kamadons ytbehandling kan också variera från högblank keramisk glasyr, färg, eller keramiska plattor. Modern keramik och brandsäkra material skyddar grillen från sprickbildning som tidigare kunde vara vanligt. Förutom det yttre skalet i keramik finns det också en keramisk eller rostfri behållare för träkol inuti enheten. Det finns en öppning i den undre delen av kamadon för tilluft, och en reglerbar frånluftsventil i toppen av locket. Temperaturen regleras genom att justera dessa två ventiler. Som tillagningsytor för maten används ett eller flera galler upphängda över elden.
UPPVÄRMNING
Vanligtvis värms en Kamado grill av kol (även om det gjorts försök med gaseldade eller elektriska Kamado-liknande modeller). Ett av syftena med att använda en keramisk konstruktion är att det inte ska finnas några ämnen som förorenar smaken (metallsmak) i den tillagade maten, enligt samma resonemang är träkol det självklara valet för modern Kamado matlagning. Träkol lämnar inte mycket aska, till skillnad från kolbriketter så innehåller de inte några tillsatser som kan förändra eller snedvrida smaken på maten. Träkol framställs på ett miljömässigt hållbart sätt genom användning av rotskott. Viktigast av allt är att mat som tillagats över kol ger en naturlig god arom och smak.
ANVÄNDNING
